20-minuters IPA:n buteljeras

20-minuters IPA - FG 1.006

20-minuters IPA - FG 1.006

Efter 11 dagar på jäsning ska vårt experiment, 20-minuters IPA:n, buteljeras för jäsning på flaska i ca 14 dagar. FG hamnade på 1.006, och med vårt OG på 1.061 landar den på lite drygt 7,2 % ABV.

20-minuters IPA:n buteljeras

20-minuters IPA:n buteljeras

Efter den vansinnigt tråkiga rengörings- och steriliseringsprocessen av flaskor och utrustning kan vi sätta igång med buteljeringen. Med flaskfyllaren går det sedan mer eller mindre som på räls.

20-minuters IPA:n på butelj.

20-minuters IPA:n på butelj.

När vi ändå hade hällt upp grönölet för mätning av FG innan buteljering passade vi på att smaka av det också. Först var vi osäkra på om humlens korta koktid skulle ge tillräcklig bitterhet, men nog verkar det finnas bitterhet så det räcker och blir över. När vi labbade fram receptet med Beer Calculus hamnade vi trots allt på 117,9 IBU.

Humlearomen i grönölet är känns väldigt påtaglig. Tonerna av passionsfrukt från Riwaka-humlen och bitterheten har slagsmål i gommen, och då grönölet inte har någon kolsyra känns en klassisk tysk bensinmacks-juice, modell Multivitamin A-Ö, inte långt borta. Nu vet vi ju sedan tidigare att grönölet inte alltid berättar hela historien, men fungerar någorlunda som en trailer på kommande feature.

Detta är den första Ahoy Nano-batchen som inte torrhumlats, så vi får se om mängden humle i batchen räcker till den ”humle-bomb” vi hoppats på. Fördelen med att inte torrhumla är ju att tappningen från jäshink blir en enklare historia då det är mindre att sila bort. Nackdelen är, ja, det vet vi inte än. Vi jobbar vidare på ”senhumle-experimentet” och räknar om humlemängden i receptet om detta går åt skogen.

Nåväl, det ska bli spännande att se vad som händer på flaska. Vi lär provsmaka om en dryg vecka, och sedan efter en vecka igen.

Annonser

Om Robert

It's brygg'o'clock!
Det här inlägget postades i Ahoy 20 Minute IPA, Brygg och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s