Ryssen tappas på flaska

Efter 15 dagars jäsning får ryssen vara utjäst. Vi mätte FG till 1.011, vilket ger hela 10,5% ABV.

Ryss-FG

Ryss-FG

Grönölet gav prov på en dryck som troligen kommer sänka en häst. Beskan fanns där, de rökta tonerna likaså, men den hade nog inte så stor sötma vi förväntat oss. Detta rättas säkert till i flaskorna sedan. Med en alkoholhalt på 10,5% ska de nog lagras i två, tre månader innan alla smaker landar.

Ryskt grönöl

Ryskt grönöl

Vi brukar prima ölen enligt Champagnemetoden, oftast genom att tillsätta rent socker i flaskorna, men denna gång valde vi att prima med sockerlag (ca 5 g per liter öl och runt 1,5 dl vatten).

Sockerlag till ryssen

Sockerlag till ryssen

En hävert pumpar över grönölet till en ny jästunna med sockerlag.

Ryssen hamnar i ny tunna innan flasktappning

Ryssen hamnar i ny tunna innan flasktappning

Sedan återstår endast att pumpa över allt ner i flaskorna med hävert och flasktappare.

Ryssen tappad på flaska

Ryssen tappad på flaska

Vår 10-litersbatch blev slutligen 18 halvlitersflaskor ryskt vrede.
Vi hörs om ett par månader när tsaren släpps lös!

Om Robert

It's brygg'o'clock!
Det här inlägget postades i Ahoy Ryssöl och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s