Meri Te revisited

Efter att vi tappat vår nya ryss på flaska kändes det lockande att få jobba enligt den gamla traditionen fira med gammal bira. Vi hade tre flaskor Ahoy Meri Te kvar i gömmorna, och en av dessa fick gå åt. Vissa av er som hängt med kanske minns att detta öl gick vidare till semi-finalen i Mikkeller Hop Bomb Challenge 2011, men att drömmen om rampljuset för denna brygd stannade där. Nu är det upp till bevis, humlebomb eller inte. Har ölet stått emot tidens tand?

Meri Te revisited

Meri Te revisited

Det är nu nästan exakt ett år sedan vi bryggde detta öl. Alkoholhalten låg på 8% ABV vid tappning. Vi såg fram emot en mäktig återträff med ett öl där Pale Ale-, Crystal- och Amber-malt byggt kroppen och där nyzeeländarna Nelson Sauvin, Pacific Jade och Riwaka tillsammans stått för smak och arom, både innan och under jäsning.

Nu ska vi inte gå igenom ett helt bryggprotokoll här. Jag ids inte sammanfatta det i text, och ni orkar säkert inte läsa det. Utan att bråka summerar jag att Meri Te verkligen har åldrats med värdighet.

Ett trevligt yttre bestående av en halvmörk kropp åt det röda hållet och ett lagom kraftigt skum. Både doft och smak var frisk och samtidigt något söt och rymde komplexa toner. Det är ett öl som smakmässigt pendlar mellan dubbel-IPA och Barley Wine. Den har friskheten, balansen och, framför allt, humlesmällen från det förstnämnda och komplexiteten och de något söta tonerna från det sistnämnda.

Vi konstaterade att vi båda utan konstigheter hade kunnat lägga runt en hundring för en flaska Meri Te på krogen. Det är ett ruskigt gott öl som sannerligen måste bryggas igen.

Hurra!

Annonser

Om Robert

It's brygg'o'clock!
Det här inlägget postades i Ahoy Meri Te och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s