Ahoy Behemoth

I helgen bryggde vi en Russian Imperial Stout igen. Vårt förra försök resulterade i en mycket fin stout trots halvlyckat byggresultat (mäsktemperaturen sjönk långt under det acceptabla och fick vi trolla med socker för att skrämma upp stackaren i 10,8%). Vi förädlade receptet och med ryska hits i högtalarna körde vi igen för fulla segel.

Vi peppade upp med ryska hits under bryggningen

Vi peppade upp med ryska hits under bryggningen

Denna gång var vi mycket mer noggranna med mäsktemperaturen. Vi mätte 67°C vid inmäskning och det sjönk inte mer än till 65°C efter 90 minuter. Helt perfekt. Vi använde även en större mängd vatten per kg malt (ca 3,5 liter per kg) då det kan ge ett större utbyte med en tunnare mäsk. Därav de dubbla mäskboxarna.

Mäskhinkar

Dubbelpepp

Problemet med den tunnare mäsken blev dock att vi fick ut aningen för mycket vört. Vi fick ut 17 liter vört till vår 10 litersbatch, utan att tillsätta lakningsvatten.  Efter vörtkok, silning och allmänt spill med humlestrumpor och annat landade vi dock till slut på 10 liter.

Ahoy Behemoth OG 1.091

Ahoy Behemoth OG 1.092

OG hamnade till slut på 1.092, vilket borde ge en stout på ca 9-11% efter ca två veckors primärjäsning.

Malt: Pale ale, gotländskt rökmalt, carapale, svartmalt, chockladmalt och rostat korn.
Humle: Tettnanger och Fuggle

Vi kallar ölet Behemoth efter den enorma svarta katten med en fäbless för mat, schack, sprit och skjutvapen som gör Satan följe i Bulgakovs mästerverk Mästaren och Margarita.

Ваше здоровье!

Om Robert

It's brygg'o'clock!
Det här inlägget postades i Ahoy Behemoth, Brygg och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s