Nu har ölet jäst i rumstemperatur 9 dagar och det var dags för att stämma av. Innan jäsningsprocessen sattes igång låg vörtens OG (Original Gravity) på det lite låga 1035 (mot ett förväntat 1062), vilket var lite av en besvikelse. Nu har vi ett FG (Final Gravity) på 1006 och vi förmodar oss att ölet är färdigjäst i jäskärlet. Detta ger oss ett ungefärlig alkoholstyrka på 4 % (volymprocent).
Sedan var det såklart även läge att provsmaka det halvfärdiga ölet, utan kolsyra.
Det smakade mycket lovande (läs: riktigt jävla gött!). En rejäl beska som sitter kvar länge! Det är dessutom en riktigt trevlig färg på ölet.
I morgon blir det nog dags att sterilisera flaskor och påbörja buteljeringen för vidare jäsning i ca 4 veckor.
Jag tror jag har en potentiell anledning till vörtens låga OG. Nu utgår jag från era fina bilder från mäskning/lakning och ni kanske har koll på detta men jag har fått lära mig att man i största möjliga mån ska hålla mäsken täckt av lakvatten och när man fyller på/cirkulerar använda ett durkslag eller liknande för att undvika gropar och fåror i mäsken. Detta för att få ut så mycket av stärkelsen som möjligt.
Tjing.
Jag håller med. Jag tror lakvattnet färdats i fåror i mäsken, och på så vis lämnat mycket av mäskgröten orört av lakningsvattnet.