Lägeskoll

Nu har ölet jäst i rumstemperatur 9 dagar och det var dags för att stämma av. Innan jäsningsprocessen sattes igång låg vörtens OG (Original Gravity) på det lite låga 1035 (mot ett förväntat 1062), vilket var lite av en besvikelse. Nu har vi ett FG (Final Gravity) på 1006 och vi förmodar oss att ölet är färdigjäst i jäskärlet. Detta ger oss ett ungefärlig alkoholstyrka på 4 % (volymprocent).

Final Gravity

Hydrometern visar FG (Final Gravity)

Sedan var det såklart även läge att provsmaka det halvfärdiga ölet, utan kolsyra.

Robert provsmakar ölet

Robert provsmakar ölet

Magnus provsmakar ölet

Magnus provsmakar ölet

Det smakade mycket lovande (läs: riktigt jävla gött!). En rejäl beska som sitter kvar länge! Det är dessutom en riktigt trevlig färg på ölet.

Halvfärdigt öl

Halvfärdigt öl

I morgon blir det nog dags att sterilisera flaskor och påbörja buteljeringen för vidare jäsning i ca 4 veckor.

Om Robert

It's brygg'o'clock!
Detta inlägg publicerades i Ahoy Beta I, Brygg. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lägeskoll

  1. Marcus skriver:

    Jag tror jag har en potentiell anledning till vörtens låga OG. Nu utgår jag från era fina bilder från mäskning/lakning och ni kanske har koll på detta men jag har fått lära mig att man i största möjliga mån ska hålla mäsken täckt av lakvatten och när man fyller på/cirkulerar använda ett durkslag eller liknande för att undvika gropar och fåror i mäsken. Detta för att få ut så mycket av stärkelsen som möjligt.

    Tjing.

Lämna ett svar till Marcus Avbryt svar