Prima biran

Dags att prima ölet. Nu tappar vi alltså ölet på flaska och tillsätter strösocker för att få kylsyra (ca 2,8 g strösocker per flaska, om jag minns rätt).

Referensskeden

Referensskeden! Detta är den ungefärliga mängd socker som hamnade i varje flaska.

Sockret ska generera en ny jäsning med det lilla jäst som finns kvar i ölet efter primärjäsningen. Detta bildar koldioxid som ombildas till kolsyra när det löser sig i ölet.

Socker tillsätts i de steriliserade flaskorna

Magnus tillsätter socker i de steriliserade flaskorna

När vi tillsatt socker i flaskorna är det slutligen dags att tappa grönölet på flaska.

Grönölet tappas på flaska

Grönölet tappas på flaska. En av de mest glamourösa bilderna inifrån Ahoy Nanobryggeri.

Vi hann testa en hel del olika sätt att tappa ölet på flaska, och kom slutligen fram till en metod som innehöll silduk, en tratt, tålamod, fingerfärdighet, en del spill och endast ett par svordomar. Bilden ovan visar en teknik som innehöll allt detta, utom tratten.

Den första tappade flaskan

Den första tappade flaskan!

Robert numrerar flaskorna. Allt för att få allt verka nördigare.

Robert numrerar flaskorna. Allt för att få allt verka nördigare.

Resultatet blev 48 flaskor öl, redo för lagring!

Öl redo för lagring!

Öl redo för lagring!

Nu har lagringen på flaska inletts, och tänker provsmaka om 10 dagar. Helst ska ölet lagras i 3-4 veckor i ca 10 grader, men då vi har lite ont om kylrum i vår designstudio får vi helt enkelt lagra ölet i rumstemperatur. Inget mer med det.
Håll tummarna nu!

Om Robert

It's brygg'o'clock!
Det här inlägget postades i Ahoy Beta I, Brygg. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Prima biran

  1. Marcus skriver:

    Är tratten steril?

    • Robert skriver:

      Den är noggrant diskad. Vi hade inget desinficeringsmedel. Det är inte så enkelt att hålla all utrustning 100% sterilt. Men vi är ju inte heller Carlsberg.

  2. Nils skriver:

    Ser skitbra ut! Jag hade gärna velat handla en flaska, ifall ni fortsätter projektet och får för er att starta upp lite ”gårdsförsäljning”😉

    Tappningen av ölet kan ni kanske lättare göra med en hävert, eller bara en gummislang, med tanke på att ni ställt kärlet en bit från golvet.

    Hur har ni lärt er detta, förresten? Hade varit kul att själv prova..

    • Robert skriver:

      Tackar! (sorry för sent svar)
      Tappningen av ölet går faktiskt rätt smidigt som vi gör nu, med tratt och silduk. 20 liter går dessutom rätt snabbt att tappa.
      Vi är självlärda bryggare. Har läst på lite på diverse webbplatser och annat.
      Vi får väl se hur vi gör med ”gårdsförsäljningen” =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s