Ryssen tar form

Nu har vörten kokat i 90 minuter. Under tiden hann vi med varsin tofu-lunch och lite King Crimson.

Klarningsmedel till vörten

Klarningsmedel till vörten

Efter nedkylningen av vörten mätte vi upp ett OG på 1.074, vilket är på tok för lågt (vi hade siktat på att hamna runt 1,090-1,095).

Edit: Vår Pale Ale-malt var nog över ett år gammal. Undrar om detta kunde ligga till grund för OG-fiaskot. Kommentarer på detta mottages gladeligen.

Ryssvörten på kylning

Ryssvörten på kylning

Efter snabbt överläggande bestämde vi oss för ännu ett experiment i experimentet då vi ändå inte var nöjda med resultatet.

Vi tillsatte socker.

Socker, djävulens påfund

Socker, djävulens påfund

Ni hörde rätt. Socker. Cirka 450 gram. Vi hann mäta upp ett OG på 1,085 innan hydrometern bestämde sig för att gå itu (för andra gången hos Ahoy Nano) och detta efter 1,5 kaffekopp socker. Vi tillsatte sedan en kopp till och uppskattar således ett OG på ca 1.090 (antagligen lite mer). Nu hoppas vi sopa OG-fiaskot under mattan. Ölet blir kanske blir för sött, men förhoppningsvis ändå drickbart. Vi får se.

Om utjäsningen går vägen hamnar nu ölet på lite drygt 9% vol.

Hurra!

Om Robert

It's brygg'o'clock!
Detta inlägg publicerades i Ahoy Ryssöl och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ryssen tar form

  1. Marcus skriver:

    Först vill jag bara säga att jag är väldigt glad att se er brygga igen!

    Lågt OG pga gammal malt = true. Speciellt om den redan var krossad. Jag använde en gammal Cara pale till min senaste bryggning och det märks, även om det endast är en liten del av den totala malten.

    • Robert skriver:

      Kul att du uppskattar vår återkomst Marcus!
      Ok, vi får väl använda färskare malt hädanefter. Den gamla malten var dessutom den malt med störst mängd i brygden. Men vi får ändå se det tillsatta sockret som ett intressant experiment då vi aldrig jobbat så innan.

Lämna en kommentar